Ενημερωτικό [συνάντηση με προϊστάμενο ΔΔΕ]

Πραγματοποιήθηκε εχθές Τρίτη 18/6 συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου με τον Προϊστάμενο της ΔΔΕ κατά την οποία τέθηκαν τα παρακάτω θέματα:

1. Τακτοποίηση πλεοναζόντων – διαδικασία βελτιώσεων, τοποθετήσεων

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ζήτησε αναλυτικότερα στοιχεία για τα κενά και τα πλεονάσματα που προέκυψαν και με βάση τα οποία έγιναν οι μεταθέσεις αλλά η Διεύθυνση απάντησε ότι αυτά θα δημοσιοποιηθούν επικαιροποιημένα μετά τη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ την Πέμπτη προκειμένου να κληθούν οι συνάδελφοι να κάνουν αιτήσεις βελτίωσης. Ο προϊστάμενος εμφανίστηκε καθησυχαστικός με το επιχείρημα ότι τα πλεονάσματα είναι πλασματικά και ότι υπάρχουν γενικά ανάγκες σε προσωπικό και ότι σοβαρότερο είναι το ζήτημα με τα λειτουργικά κενά και πλεονάσματα που θα προκύψουν τον Σεπτέμβρη. Είπε ακόμα ότι λίστες πλεοναζόντων δεν υπάρχουν και ότι οι υπεραριθμίες θα κριθούν όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Εμείς εκφράσαμε την ανησυχία μας για υποχρεωτικές μεταθέσεις ή και απολύσεις εκπαιδευτικών μέσα στο καλοκαίρι από την κυβέρνηση, παρακάμπτοντας τα υπηρεσιακά συμβούλια, και σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση.

2. Παλιές οφειλές για οδοιπορικά και διαθέσεις

Ο προϊστάμενος αναγνώρισε το πρόβλημα με τις οφειλές απέναντι σε εκπαιδευτικούς για διαθέσεις και οδοιπορικά για την περίοδο 1/1/11-31/10/11. Πρόκειται για ένα χρέος ύψους 40.000 ευρώ περίπου. Εξήγησε ότι υπήρξε μια καθυστέρηση στη δέσμευση των πιστώσεων, εξαιτίας δυσλειτουργιών στο οικονομικό τμήμα της Διεύθυνσης την περίοδο εκείνη, και ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη. Από τον δημοσιονομικό έλεγχο το χρέος αυτό αναγνωρίζεται αλλά η υπόθεση κολλάει στις οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Για να λυθεί το πρόβλημα ο προϊστάμενος έχει κάνει τρία αιτήματα προς τις υπηρεσίες αυτές, χωρίς προς το παρόν ανταπόκριση.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ θα συζητήσει τις επόμενες ημέρες για το αν μπορεί να συμβάλλει στην πίεση προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου, ενδεχομένως και με μια δικαστική διεκδίκηση. Σε κάθε περίπτωση, τα χρέη αυτά θα πρέπει να εξοφληθούν προς τους συναδέλφους και η ΕΛΜΕ θα επαναφέρει το θέμα με κάθε τρόπο.

3. Διευκόλυνση αποσπασμένων κατά τη λήξη του σχολικού έτους

Το ΔΣ κατέθεσε αίτημα (επισυνάπτεται) προς τον προϊστάμενο για τη διευκόλυνση των αποσπασμένων εκτός ΠΥΣΔΕ Λέσβου εκπαιδευτικών, ώστε να αποφύγουν περιττές και ακριβές μετακινήσεις κατά την λήξη του σχολικού έτους, μόνο και μόνο για να βάλουν υπογραφή στο πρακτικό. Ο προϊστάμενος είπε ότι βλέπει θετικά το αίτημα, σε μεγάλο βαθμό το είχε δεχτεί και πέρυσι, συνεπώς οι συνάδελφοι που είναι αποσπασμένοι εκτός νησιού μπορούν να διευκολυνθούν και να παρουσιαστούν την 28η Ιουνίου στη φετινή τους θέση, μετά από συνεννόηση με το σχολείο της οργανικής τους και τη Διεύθυνση. 

4. Χωροταξικές μεταβολές στη διαχείριση του μαθητικού πληθυσμού

Με αφορμή δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας για επανακαθορισμό των γεωγραφικών ορίων διάθεσης του μαθητικού δυναμικού στα Γυμνάσια της Μυτιλήνης αλλά και πληροφορίες από τα μεγάλα αστικά κέντρα ότι επιχειρείται μια ανακατανομή του μαθητικού δυναμικού ώστε να ανέβει ο μέσος όρος του αριθμού των τμημάτων ανά τάξη, εκφράσαμε στον προϊστάμενο τον σχετικό προβληματισμό. Η απάντηση ήταν ότι τοπικά υπήρξε μόνο μια μεταβολή στην περιοχή Κιόσκι προκειμένου να μην διαταραχθεί η ισορροπία ανάμεσα στο 2ο και το 6ο Γυμνάσιο και ότι καμία άλλη σκέψη δεν υπάρχει για τη διαχείριση του μαθητικού πληθυσμού. Επέμεινε ωστόσο στην αυστηρή τήρηση της εγκυκλίου για ανώτερο αριθμό ανά τάξη τους 27 αλλά και στην πρόθεσή του να στηρίξει τα πιο «αδύναμα» σχολεία.

5. Διαμόρφωση ομάδων σχολείων – ορισμός όμορων ομάδων

Υπάρχει ένας προβληματισμός από τη Διεύθυνση για το πώς θα λειτουργήσουν οι ομάδες σχολείων με τη νέα μορφή τους από Σεπτέμβρη (αφορούν καταρχάς τη διάθεση για συμπλήρωση ωραρίου και πιο ειδικά τους υπεράριθμους συναδέλφους) και για το αν πρέπει να οριστούν και όμορες ομάδες, όπως προβλέπεται από το νόμο.

Η ΕΛΜΕ, θυμίζουμε, είχε διαφωνήσει με το νέο σχεδιασμό των ομάδων ζητώντας να μην αλλάξει το παλιό καθεστώς, καθώς το νέο περιλαμβάνει ευρύτερες ενότητες που δυσχεραίνουν αφάνταστα τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών. Ωστόσο επειδή είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, ο προϊστάμενος ζήτησε εκ νέου τη θέση της ΕΛΜΕ, την οποία δεσμευτήκαμε να καταθέσουμε άμεσα. Απαραίτητες ωστόσο είναι οι προτάσεις και των συλλόγων διδασκόντων και συναδέλφων για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη και σαφή θέση.
Το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ, την Πέμπτη 20/6 και ώρα 12:30 στο 1ο Γυμνάσιο.

Σχόλια