Δεν θα περάσουν οι απολύσεις

Κυβέρνηση και Τρόικα με το νέο πολυνομοσχέδιο προσαρμόζουν βίαια το Τεχνολογικό Λύκειο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Καταργούν 46 ειδικότητες των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ, κλείνουν τμήματα και οδηγούν με τον τρόπο αυτό σε συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολείων, ανοίγοντας το δρόμο στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην τεχνική – επαγγελματική εκπαίδευση (ΚΕΚ, ιδιωτικά ΙΕΚ κλπ…) να επεκτείνουν περεταίρω την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στο χώρο της εκπαίδευσης, να αυγατίσουν τα κέρδη τους.
Στέλνουν στην ανεργία σε πρώτη φάση 2.000 χιλιάδες εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης. Δεν θα είναι οι τελευταίοι, ούτε όμως ήταν κι οι πρώτοι! Ήδη η εκπαίδευση μετράει 10.000 απολύσεις συναδέλφων μας αναπληρωτών οι οποίοι δεν προβλέπεται να ξαναδουλέψουν το νέο έτος, κι όσοι απ’ αυτούς δουλέψουν θα το κάνουν με εργασιακές συνθήκες γαλέρας. Ταυτόχρονα, μετακινούν υποχρεωτικά χιλιάδες εκπαιδευτικούς εκτός εκπαίδευσης αλλά και εκτός τόπου μόνιμης διαμονής.  

Στερούν ουσιαστικά τη δυνατότητα σε χιλιάδες παιδιά από τα λαϊκά στρώματα να ολοκληρώσουν το δημόσιο σχολείο! Με την καθολική εφαρμογή του «θεσμού της μαθητείας» στέλνουν τα παιδιά για δωρεάν εργασία στις επιχειρήσεις. Λίγη γραφή, λίγη ανάγνωση και εμπρός για τσάμπα εργασία – «μαθητεία». Αυτό είναι το περιβόητο διττό σύστημα εκπαίδευσης: από το θρανίο στην εργασία, χωρίς δικαιώματα και αντίστροφα.

Με βίαιους πλέον ρυθμούς ξεδιπλώνουν το «νέο σχολείο» της αγοράς και στο χώρο της τεχνικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης. Με τα νομοσχέδιά τους διαμορφώνουν το σχολείο των απολύσεων, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της ημιμάθειας, της φτηνής κατάρτισης, της δουλειάς χωρίς δικαιώματα, ένα σχολείο που βασικό στόχο έχει να δημιουργήσει το νέο φτηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Αυτό το σχολείο σχεδίαζαν κυβέρνηση, κεφάλαιο, Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ πριν τα μνημόνια, αυτό προωθούν και σήμερα με τη συνδρομή των μνημονιακών νόμων.

Οι εξελίξεις αυτές μας αφορούν όλους: Οικογένειες, εργαζόμενους, μαθητές, ανέργους.

Καλούμε τα σωματεία και όλους τους μαζικούς φορείς από κοινού να διεκδικήσουν ολόπλευρη μόρφωση, για όλα τα παιδιά, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Να κάνουν υπόθεσή τους τη μόρφωση των παιδιών τους. Καλούμε το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ σε συντονισμό με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. και τα άλλα σωματεία του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα να συντονίσουν την πάλη τους, να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες οργάνωσης του αγώνα. Να ενημερώσουν άμεσα γονείς και μαθητές για το χαρακτήρα και τον στόχο των νέων μέτρων. Να οργανώσουν τώρα, χωρίς καμιά καθυστέρηση, παραστάσεις όπου χρειαστεί, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και ότι άλλο μέτρο εκτιμήσουν ότι βοηθά τον αγώνα μας.

Τα ψέματα τελείωσαν! Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το δρόμο του Αγώνα! Όλοι στα συλλαλητήρια μαζί με τις οικογένειές και τα παιδιά μας! Να δείξουμε τη δύναμή μας, να απαντήσουμε στη σφαγή, να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη ζωή! Καμία αναμονή! Μπορούμε να αναμετρηθούμε και να νικήσουμε!

Ένας για όλους και όλοι για έναν! - Ενιαίος αγώνας όλων των εργαζομένων!

Όποιος δεν μοιραστεί τον Αγώνα θα μοιραστεί την ήττα.

(Μπ. Μπρεχτ)

Σχόλια