Ανάκληση απόφασης ΠΥΣΔΕ

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Λέσβου ζητάει την άμεση ανάκληση του παραπάνω σχετικού εγγράφου της Δ.Δ.Ε. με θέμα «Χαρακτηρισμός υπεραρίθμων εκπαιδευτικών και υποβολή αίτησης τοποθέτησης για άρση υπεραριθμίας» και την επανεξέταση της διαδικασίας αυτής από το ΠΥΣΔΕ. Η απόφαση αυτή ενέχει μια σειρά ουσιαστικά αλλά και τυπικά προβλήματα:
1.      Ο χαρακτηρισμός ως υπεράριθμων ακόμα και όσων δεν έκαναν αίτηση είναι πρωτοφανής και δεν συνιστά «συνήθη τυπική» διαδικασία. Με το ίδιο ακριβώς νομικό πλαίσιο, όλα τα προηγούμενα χρόνια, υπεράριθμοι κρίνονταν μόνο όσοι εκπαιδευτικοί το αιτούνταν. Εφόσον η Διεύθυνση ισχυρίζεται ότι η διαδικασία είναι η «συνήθης», ο υποχρεωτικός χαρακτηρισμός όλων όσων δεν πληρούν τα κριτήρια της πλήρωσης οργανικής θέσης ως υπεράριθμων είναι αδικαιολόγητος.
2.      Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζεται από τη Διεύθυνση και το ΠΥΣΔΕ η πλασματικότητα των πλεονασμάτων που δημιουργήθηκαν, δεν έγινε καμία προσπάθεια άρσης του προβλήματος με γνώμονα την ομαλή λειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβρη. Για παράδειγμα, το ΠΥΣΔΕ όφειλε να συνυπολογίσει στις εκτιμήσεις του τις επί θητεία θέσεις, τις μακροχρόνιες αποσπάσεις σε φορείς κ.λπ., όπως έγινε σε άλλα ΠΥΣΔΕ.
3.      Πολλά σημεία της διαδικασίας δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά, όπως η διαφορά στους αριθμούς ανάμεσα στους πίνακες με τα κενά-πλεονάσματα της 28ης Ιουνίου και στη λίστα των υπεράριθμων της 4ης Ιουλίου.
4.      Υπάρχει επίσης σοβαρό ζήτημα με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ενημέρωση των συναδέλφων τους οποίους αφορούσε η απόφαση. Στα περισσότερα σχολεία δεν ενημερώθηκαν ενυπόγραφα οι εκπαιδευτικοί στα πλαίσια συνεδρίασης του συλλόγου διδασκόντων και δεν υπήρξε έτσι και η δυνατότητα ελέγχου από τους ίδιους των εισηγήσεων των Διευθυντών, ούτε ενημέρωσής τους για το τι μπορούν και δικαιούνται να πράξουν.
Όλοι αντιλαμβάνονται, ακόμα και στην Διεύθυνση- έστω και εκ των υστέρων, ότι ο πανικός που δημιουργήθηκε στους συναδέλφους μετά την ανάρτηση της απόφασης οφείλεται στις διεργασίες που γίνονται σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα και που αφορούν τις απολύσεις στο δημόσιο και στις οποίες εμπλέκονται άμεσα και οι εκπαιδευτικοί. Η επιλογή της Διεύθυνσης να χειριστεί με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία των υπεραριθμιών συνέβαλε στον πανικό αυτό. Οφείλει τώρα λοιπόν το ΠΥΣΔΕ- θεωρούμε- να ανακαλέσει άμεσα την σχετική του απόφαση και να επανεξετάσει τις υπεραριθμίες με τον τρόπο που το έκανε τα προηγούμενα χρόνια.

Σχόλια