"Νέο Σχολείο"

Για άλλη μια σχολική χρονιά, ο Σεπτέμβρης βγαίνει χωρίς να αφήσει πίσω του τα προβλήματα που προκαλεί στα σχολεία η συνέχιση της αντιδραστικής μεταρρύθμισης. Ειδικότερα στο ζήτημα της υλοποίησης του «Νέου Σχολείου», τα προβλήματα είναι πασιφανή: καλούμαστε ως εκπαιδευτικοί να εφαρμόσουμε ένα νέο πρόγραμμα σπουδών σε Α΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου, χωρίς καμία επιμόρφωση – ενημέρωση, χωρίς τα νέα βιβλία, χωρίς την «διαβόητη» τράπεζα θεμάτων για το Λύκειο κ.ο.κ..
Δεν πρόκειται μόνο για εγκληματική «προχειρότητα»· πρόκειται για την επικυριαρχία των πολιτικών προτεραιοτήτων πάνω στις εκπαιδευτικές ανάγκες. Σχεδιάζουν την εκπαίδευση υπό τη δαμόκλειο σπάθη των απαιτήσεων της τρόικας για διαθεσιμότητες και απολύσεις στο δημόσιο. Στο «Νέο Σχολείο» που ετοιμάζουν αυτή η «προχειρότητα» θα είναι άλλωστε ο κανόνας: λίγο μάθημα, λίγη κατάρτιση και εκτός σχολείου, στη μετανάστευση, στη μαθητεία-εκμετάλλευση, στην ανεργία. 
Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να υπαναχωρήσουμε στη βασική αιχμή μας για άμεση απόσυρση του νέου νόμου για το Γενικό και το Τεχνολογικό Λύκειο, για επαναφορά των τομέων και των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν μαζί με τους συναδέλφους μας. Ας μην παίζουν πια άλλο με το μέλλον των παιδιών!

Σχόλια