Ανοιχτή επιστολή εκπαιδευτικών της Λέσβου σε διαθεσιμότητα


Έχουν περάσει 6,5 μήνες που εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης το απόγευμα της 9ης Ιουλίου από τα δελτία ειδήσεων και από το διαδίκτυο πληροφορηθήκαμε την κατάργηση των Τομέων και των ειδικοτήτων μας στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. Λίγες μέρες μετά είδαμε να φιγουράρουν τα ονόματα μας σε λίστες στο διαδίκτυο. Στις 22/7 εκδόθηκε η διαπιστωτική πράξη που μας έθετε σε διαθεσιμότητα. Το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν τελικά αρκετά πιο θερμό για εμάς.
Από εκείνη τη στιγμή η ζωή μας άλλαξε δραματικά. Πτυχία, μεταπτυχιακά, όνειρα και σχέδια, προσπάθειες μιας ολόκληρης ζωής, τινάχτηκαν στον αέρα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Δεν συναντηθήκαμε στο φετινό αγιασμό των σχολείων αλλά συναντιόμαστε με αρκετούς από εσάς στις καλοκαιρινές δράσεις, στις απεργιακές κινητοποιήσεις, συνελεύσεις κλπ.
Κάθε πρωί, όταν πλησιάζει η ώρα να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, κάθε πρωί που βλέπουμε τους μαθητές να ξεκινούν για το σχολείο εμείς αποζητάμε τη μυρωδιά του εργαστηρίου μας και τη σκόνη της κιμωλίας. Μας λείπει η φασαρία της τάξης, η εφημερία στο διάλειμμα (που κάποτε τη βαριόμαστε…). Μας λείπουν οι μαθητές μας που έμειναν χωρίς εκπαιδευτικούς μέχρι τα Χριστούγεννα και που αναγκάστηκαν να αλλάξουν ειδικότητα.
Μετά από 6,5 μήνες διαθεσιμότητας, αντιμετωπίζουμε σήμερα την βέβαιη απόλυση τουλάχιστον 537 συναδέλφων μας και την μετακίνηση άλλων 1308. Η μετακίνηση αυτή σημαίνει για τους περισσοτέρους εκπαιδευτικούς βίαιη αλλαγή επαγγέλματος, βίαιη αλλαγή τόπου διαμονής και υποβιβασμό της κατηγορίας τους (από ΠΕ σε ΤΕ κ.τ.λ.) αφού στέλνονται σε άλλα υπουργεία, ακόμη και σε υπηρεσίες που δεν έχουν ιδρυθεί (ΣΕΚ). Απουσιάζει δε το ξεκάθαρο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων αφού πολλές από τις θέσεις είναι αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου ή δημοσίου δικαίου και κάποιες από αυτές είναι εξαιρετικά αμφίβολο για πόσο θα υπάρχουν.
Η κυβέρνηση μέσω της «μοριοδότησης» επιχειρεί με ύπουλο τρόπο να μας διαιρέσει, να μας διχάσει και να μετατοπίσει την ουσία του προβλήματος που είναι οι απολύσεις (αφού οι θέσεις είναι λιγότερες) στην αντιπαράθεση μεταξύ διορισμένων μέσω ΑΣΕΠ και μέσω επετηρίδας κ.α.
Συγχρόνως, εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα που κατέχουν δεύτερα πτυχία αποκλείονται από την διαδικασία μετάταξης στις ειδικότητες αυτές, την ίδια ώρα που το Υπουργείο προβαίνει σε νέους διορισμούς, αυτών ακριβώς των ειδικοτήτων!
Αν τους ενδιέφερε πραγματικά η ορθολογική αξιοποίηση του προσωπικού ο  καταμερισμός των θέσεων θα ήταν διαφορετικός. Δεν θα υπήρχε η αυθαίρετη κατανομή, ούτε η τακτική του «διαίρει και βασίλευε» που ευνοεί τον αλληλοσπαραγμό. Σκεφτείτε πόσοι από εμάς θα μπορούσαμε να μετακινηθούμε aκόμη και σε Νοσοκομεία ή σε Παιδικούς Σταθμούς που οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες;;;
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Είχαμε επιλέξει να είμαστε δάσκαλοι και αυτήν μας την απόφαση την υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο.
Εμείς δεν επιλέξαμε να είμαστε Ιφιγένειες, όπως μας χαρακτήρισαν κάποιοι, ούτε βέβαια θέλουμε να είμαστε Κασσάνδρες, όταν ισχυριζόμαστε ότι, αν δεν τους σταματήσουμε, σε λίγο καιρό δεν θα είμαστε παρά μόνο η θλιβερή αρχή μιας σειράς απολύσεων που θα ακολουθήσουν.
Στις 7 Φεβρουαρίου εκδικάζεται στο Συμβούλιο Επικρατείας η αίτηση της ΟΛΜΕ και όλων εμάς για ακύρωση της διαθεσιμότητας.
Η συμμετοχή ΟΛΩΝ στην 24ωρη απεργία της ΟΛΜΕ στις 7 Φεβρουαρίου θα είναι και για εμάς και για όλους εσάς ο καλύτερος μάρτυρας υπεράσπισης του δικαιώματος για σταθερή και μόνιμη εργασία στο δημόσιο σχολείο.
Κανένα σχολείο ανοιχτό στις 7 Φεβρουαρίου!
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Με εκτίμηση
Εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα της Λέσβου

Σχόλια