Χαιρετισμός για τη νέα σχολική χρονιά - Ενημερωτικό


Συναδέλφισσες,-οι
Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Λέσβου χαιρετίζει τους εκπαιδευτικούς του νησιού μας, τους μαθητές μας και τους γονείς τους, και εύχεται σε όλους καλή σχολική χρονιά. Η ευχή αυτή, για να μην ακουστεί τυπική και ανούσια μέσα στα πλαίσια ενός καταρρέοντος σχολείου υπό το βάρος των αντι-εκπαιδευτικών πολιτικών κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, χρειάζεται να πάει μαζί με την πεποίθηση ότι μπορούμε να ανατρέψουμε τις πολιτικές αυτές και να διαμορφώσουμε ένα πραγματικά δημόσιο ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο των όλων και των ίσων. Ένα σχολείο που να διαμορφώνει νέους ανθρώπους με εφόδια όχι για να γίνουν γρανάζια της αγοράς αλλά ελεύθεροι και δημιουργικοί άνθρωποι. Ένα σχολείο που να χωράει όλους τους εκπαιδευτικούς, με μόνιμη και σταθερή εργασία, και όλα τα παιδιά με τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους. Ένα σχολείο που να αντιστοιχεί όχι σε μια κοινωνία εκμετάλλευσης και ανισοτήτων, σε μια αποικία χρέους, αλλά σε μια κοινωνία όπου θα κάνουν κουμάντο οι ίδιοι οι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου.
Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. και φέτος θα προσπαθήσει να οργανώσει και να συντονίσει τις αντιστάσεις αυτές και τους αγώνες, θέτοντας βέβαια ως προϋπόθεση την ενεργή συμμετοχή όλων των συναδέλφων. Στην πρώτη συνεδρίαση της νέας σχολικής χρονιάς, την Πέμπτη 11/9, το Δ.Σ. συζήτησε τα παρακάτω ζητήματα:

1.      Τα μεγάλα προβλήματα λειτουργίας των σχολείων κατά την έναρξη της περιόδου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα δεκάδες κενά που υπάρχουν στα σχολεία και που συνιστούν πάγιες ανάγκες τις οποίες το Υπουργείο γνωρίζει, παρόλα αυτά δεν καλύπτει, όπως οφείλει, με μόνιμους διορισμούς. Επίσης, σε μια σειρά κτηριακά προβλήματα που χρονίζουν και που απειλούν την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών, καθώς και οι μεταφορές των μαθητών, η καθαριότητα κι η φύλαξη των σχολικών κτηρίων κ.λπ.. Για τα ζητήματα αυτά η Ε.Λ.Μ.Ε. θα κάνει ειδικότερη αναφορά στο άμεσο μέλλον και θα οργανώσει παραστάσεις στους αρμόδιους φορείς.
2.      Τα υπηρεσιακά ζητήματα συναδέλφων και ειδικότερα τη διαδικασία των τοποθετήσεων. Παρά το γεγονός ότι η ΔΔΕ δημοσιοποίησε τα λειτουργικά κενά του Σεπτέμβρη για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, κάνοντας πιο διαφανή την διαδικασία- μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις από την Ε.Λ.Μ.Ε. (συνάντηση με τον προϊστάμενο τον Μάη, έγγραφο Ε.Λ.Μ.Ε. 31-8-2014 κ.λπ.)- το Δ.Σ. έχει δεχτεί καταγγελίες από συναδέλφους για παρατυπίες και αδικίες από το Π.Υ.Σ.Δ.Ε.. Το Δ.Σ. αποφάσισε να περιμένει την έκδοση των αποφάσεων των ενστάσεων των συναδέλφων, σε κάθε περίπτωση όμως οφείλουμε να δηλώσουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε φαινόμενα επιλεκτικής χρήσης των νόμων ή αποκλεισμό αιτημάτων χωρίς επαρκή δικαιολόγηση. Καλούμε τους αιρετούς να τοποθετηθούν δημόσια για αυτές τις καταγγελίες.
3.      Έκβαση πειθαρχικών διαδικασιών (Πέτρα, Άγρα, 6ο Γυμνάσιο). Το Δ.Σ. εκφράζει την ανησυχία του για τον τρόπο με τον οποίο το Π.Υ.Σ.Δ.Ε. φαίνεται να χειρίστηκε τις ποινές από τις δύο πρώτες ΕΔΕ και για τη λύση που φαίνεται να προκρίνει, σε αντίθεση με τις αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων. Ενώ είναι φανερό ότι και στα τρία παραπάνω σχολεία υπάρχει χρόνιο πρόβλημα, το Π.Υ.Σ.Δ.Ε. υιοθετεί στάση Πιλάτου και το πρόβλημα αναπαράγεται.
4.      Τα μεγάλα κεντρικά ζητήματα της διαθεσιμότητας, της αξιολόγησης και του Νέου Λυκείου, καθώς και της αντιφασιστικής/αντιρατσιστικής πάλης, για τα οποία θα υπάρξουν ειδικές ανακοινώσεις και γύρω από τα οποία η Ε.Λ.Μ.Ε. και φέτος θα αναπτύξει πολύπλευρες δράσεις. Όλα αυτά θα συζητηθούν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα οριστεί και θα ανακοινωθεί συντόμως.

Σχόλια