Ενημερωτικό για τη συνεδρίαση του ΔΣ (12/6)

Στη συνεδρίαση της 12ης Ιουνίου το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Λέσβου συζήτησε τα παρακάτω θέματα:
1.      Τις διαδικασίες υπολογισμού των κενών και των πλεονασμάτων και τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών:
Η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας ζητά την διαμόρφωση των πινάκων κενών και πλεονασμάτων με βάση όλα τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της προηγούμενης περιόδου (δίωρη αύξηση ωραρίου, 27άρια τμήματα, συγχωνευμένα σχολεία) και με την προοπτική των περιορισμένων διορισμών. Η Ε.Λ.Μ.Ε. Λέσβου πιστεύει πως το εκπαιδευτικό κίνημα δεν πρέπει να χαμηλώσει τον πήχη των διεκδικήσεών του και να διεκδικήσουμε μόνιμους μαζικούς διορισμούς από την επόμενη κιόλας χρονιά, τουλάχιστον στο ύψος του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων και των φετινών αναπληρωτών, οι οποίοι κατά κοινή ομολογία καλύπτουν πάγιες ανάγκες.
Ζητούμε επίσης να αυξηθεί ο αριθμός των μεταθέσεων ώστε να αντιμετωπιστεί ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα- με πολλούς εκπαιδευτικούς να υπηρετούν για πολλά χρόνια μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειές τους- καθώς και να γίνεται ο υπολογισμός των κενών με την ευθύνη του συλλόγου διδασκόντων και όχι μόνο του Διευθυντή της σχολικής μονάδας.
2.      Τη διαδικασία επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων:

Θα ακολουθήσει ξεχωριστή ανακοίνωση.
3.      Ζητήματα αναπληρωτών:
Η Ε.Λ.Μ.Ε. Λέσβου χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες συντονισμού των αναπληρωτών και αδιόριστων εκπαιδευτικών και την πανελλαδική τους κινητοποίηση το Σάββατο 13/6 και στηρίζει το πλαίσιο των αιτημάτων τους.
4.      Τα βασικά σημεία του νέου πολυνομοσχεδίου για την παιδεία:
Θα ακολουθήσει ξεχωριστή ανακοίνωση.
5.      Την κατάργηση των οδοιπορικών των εκπαιδευτικών:
Σύμφωνα με τις διατάξεις νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή, τα οδοιπορικά θα καταβάλλονται πλέον μόνο σε όσους εκπαιδευτικούς μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο για συμπλήρωση ωραρίου την ίδια ημέρα. Στην πραγματικότητα δηλ. τα οδοιπορικά καταργούνται, αφού η αυθημερόν μετακίνηση είναι σπάνια ενώ κανόνας είναι πολλοί εκπαιδευτικοί, λόγω της αύξησης του ωραρίου, της συγχώνευσης τμημάτων κ.λπ., να μετακινούνται σε δεύτερο, τρίτο, τέταρτο, ακόμα και πέμπτο σχολείο, σε διαφορετικές ημέρες. Στο ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπεται η διαμόρφωση του ύψους της χιλιομετρικής απόστασης με υπουργική απόφαση, προφανώς με βάση τις κάθε φορά «δημοσιονομικές ανάγκες».
Θεωρούμε πως είναι μια απαράδεκτη απόφαση που έρχεται να ολοκληρώσει την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα των νεότερων, τη στιγμή που δεν θίγει καθόλου τα οδοιπορικά των ανώτερων στελεχών των υπουργείων… Δεν υπολογίζει καν τις ειδικότερες συνθήκες περιοχών όπως η Λέσβος, που δεν έχει τακτική δημόσια συγκοινωνία, και όπου θεωρείται «αυτονόητο» από την υπηρεσία ότι το Ι.Χ. αυτοκίνητο είναι …προσόν διορισμού!
Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Λέσβου απαιτεί να μην περάσει η κατάργηση των οδοιπορικών και προειδοποιεί ότι τον Σεπτέμβρη το Υπουργείο Παιδείας θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων σε περίπτωση που προχωρήσει με το μέτρο αυτό.
6.      Τον συντονισμό φορέων για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες:
Αποφασίστηκε η Ε.Λ.Μ.Ε. να συμμετέχει στις πρωτοβουλίες συντονισμού φορέων και συλλογικοτήτων με στόχο την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες με κάθε πρόσφορο μέσο, κινητοποιήσεις πίεσης προς τις αρμόδιες αρχές και αντιρατσιστικής ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας. Πρώτο βήμα η συμμετοχή στη δράση «Οδηγοί αλληλεγγύης» (14/6) με στόχο την αποποινικοποίηση της μεταφοράς προσφύγων προς τη Μυτιλήνη από πολίτες και τη μέριμνα της πολιτείας για το ζήτημα αυτό. Το Δ.Σ. καλεί τους συναδέλφους να πλαισιώσουν τις δράσεις αυτές.
7.      Τη συμμετοχή της Ε.Λ.Μ.Ε. στην καμπάνια «Ένα σχολείο για το Κομπάνι»:
Σε συνέχεια της ανθρωπιστικής βοήθειας που προσέφερε η Ε.Λ.Μ.Ε. Λέσβου και συνάδελφοι τον Γενάρη του 2015 στον αγώνα των Κούρδων του Κομπάνι και της Ροζάβα που μάχονταν ενάντια στους ισλαμοφασίστες του ISIS, η Ε.Λ.Μ.Ε. θα συμμετάσχει και στην καμπάνια για το χτίσιμο ενός σχολείου στην κατεστραμμένη περιοχή. 
8.      Τη διάγνωση ενηλίκων μαθητών με ειδικές μαθησιακές ανάγκες:
Αποφασίστηκε να καταθέσει η Ε.Λ.Μ.Ε. αίτημα προς τις προϊστάμενες αρχές του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για τη μεταφορά ειδικής κινητής μονάδας της υπηρεσίας στη Λέσβο, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες διάγνωσης μαθησιακών δυσκολιών ενηλίκων μαθητών, κάτι που η τοπική δομή δεν μπορεί να ικανοποιήσει.
9.      Τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων:
     Έγινε σύντομη συζήτηση για τη δυσκολία των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, τα οποία όχι μόνο δεν εκφράζουν ένα άλλο πνεύμα κόντρα στην εντατικοποίηση των σπουδών, στην εξετασιομανία, στη φροντιστηριοποίηση αλλά αναπαράγουν τις ίδιες λογικές. Είναι ώρα το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. να ξεκινήσει διάλογο με την Ο.Λ.Μ.Ε. με βάση την πρόταση της ομοσπονδίας για το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο και για μια γενικότερη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που θα καταστήσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα ικανό να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αναγέννηση της ελληνικής κοινωνίας.

Σχόλια